esmaspäev, 26. mai 2008

Buddy Rich

Rate Your Music on lahe sait. Uue, või minu puhul pigem tundmatu vana muusika leidmisel väga kasulik abivahend, lisaks vist üks suurimaid online plaadiümbriste arhiive. Asi käib nii, et tipid otsingusse mingi artisti nime, selle peale tuleb tema lehekülg ja all on igasugused kasutajate tehtud listid, millega see artist seotud on. Liste on väga palju, hulgaliselt täiesti suvalisi a'la "Parimad plaadid aastast 2007", aga ka väga huvitavaid ja spetsiifilisi. Ise olen teinud põnevate plaadiümbriste, Itaalia proge ja outsider black metali nimekirjad. Mööda neid liste liikudes võib jõuda täiesti etteaimamatute tulemusteni. Sel korral läks nii, et kirjutasin otsingusse "Christian Vander" ja tuli olulisimate trummarite list. Põhiliselt jazzi ja fusioni muusikud, esimesele kohale oli pandud keegi Buddy Rich. Mulle täiesti tundmatu nimi, niisiis otsustasin järgi proovida.
Buddy Rich on enamvähem ametlikult tunnistatud maailma parimaks ületamatu tehnikaga trummariks. Nii mõnigi on temast fantaasiarikkam, metsikum ja hullumeelsem, kuid Richi hinnatakse pigem ladususe, kiiruse, jõulisuse ja täpsuse pärast. Ta oli iseõppija, alustas vist millalgi neljakümnendail, siis sai Frank Sinatralt kingituseks 40 tuhat dollarit ning moodustas selle abil 60ndate alguses oma bigbandi. Buddy Rich pani selle unustusse vajunud zanri värskelt kõlama nagu oleks tegemist kõige energilisema 70ndate jazzrockiga. Olen tutvunud kolme albumiga - "Marcy, mercy" (1968), "Time being" (1971) ja "The roar of 74" (1973). Kõik on algusest lõpuni nauditavad. Esimene on kontsertsalvestus ja seetõttu tahes tahtmata veidi puisema saundiga, kuid muusikaliselt sama hea kui ülejäänudki.

1 kommentaar:

oloidifemi ütles ...

i rely like this about black, especially the black and white colour, so what inspires you and your work? pls reply in English to my web if possible. thanks man