pühapäev, 31. oktoober 2010

Harry Nilsson "The Point"

Esitaja: Harry Nilsson
Aasta: 1971
Zhanr: Singer/Songwriter, Chamber Pop, Soundtrack
Riik: USA
Faili suurus: 55,4MB

Harry Nilsson oli isikupärase mesise häälega ja sellise kergelt imeliku huumorimeelega andekas laulja/lugudekirjutaja. Ta on teinud lugusid päris mitmele kuulsale artistile, aga teda ennast tuntakse rohkem suurepärase interpreteerijana. Võibolla kõige tuntum on tema esitatud versioon loost "Everybody's talkin" filmist "Midnight cowboy". "The point" on tema lastemuusikaplaat, mis on ühtlasi samanimelise multika soundtrack. Õigemini isegi terviklik filmi helitaust, sest siin pole mitte ainult laulud vaid ka taustamuusika peale loetud tekstiosad. Nilssoni tavalised plaadidki on juba piisavalt kuulamisväärilised, aga see plaat on seda enam, sest ta pole minu teada kuigi tuntud ja tegemist pole muidugi mingi tavalise lastemuusikaga. Kuuldavasti olevat kontseptsioon sündinud uimastirännaku käigus ja eks ta täpselt selline absurdimaiguline allegooria ongi. Kogu lugu keerleb siin mitmetähendusliku sõna "point" ümber. Selle sõna ingliskeelne otsetähendus on punkt või teravik ja nii räägitaksegi siin muinasjutus maast, kus kõigil asjadel on teravad küljed, kõigil elanikel on teravatipulised pead jne., st. "everything has a point". Aga on üks ümara peaga poiss nimega Oblio, keda kõik kiusavad, sest ta on "pointless". Selle poisi seiklustest siis "The point" jutustabki.

neljapäev, 28. oktoober 2010

Gary Wilson "Lisa Wants to Talk to You" + "Forgotten Lovers"

Esitaja: Gary Wilson
Aasta: 2008/2003
Zhanr: synthfunk/souljazz/outsider music
Riik: USA
Faili suurus: 71,3MB/57,6MB

Gary Wilsoni 1977 aasta plaat "You think you really know me" jõudis minuni kunagi läbi outsider muusika kanali. Antud määratlusega on ta seotud mitte seetõttu, et oleks hull või et ta muusika oleks kuidagi koomiliselt algeline, vastupidi, ta on väga hea lugudekirjutaja ja arranzheerija, aga kogu tema loomingus ja olemuses domineerib erakordne ekstsentrilisus, mis ei mahu ühegi muu liigituse alla. Osaliselt on see taotluslik, aga osaliselt vist mitte. Kuskil oli üsna leidlikult nimetatud teda USA vasteks Serge Gainsbourgile. Vuudiällenlikult neurootiline ja alaliselt mingi hämara vastassugupoole obsessiooni küüsis. Pärast "You think you really know me" ilmumist kadus Gary paarikümneks aastaks areenilt, valis nö. muusikalise eksiili, aga kuna vahepealsete aastate jooksul muutus see plaat tõsiseks kultusalbumiks, siis hakkas ta käesoleval kümnendil, olles ise juba üle viiekümne, uuesti asjaga tegelema. Otsisin tema uut plaati, mis peaks kohe-kohe ilmuma, aga ei leidnud veel, kuid see-eest sain kätte kaks teist kahetuhandendatel avaldatud plaati. "Lisa wants to talk to you" on täiesti uus materjal ja "Forgotten lovers" on rariteetsetest vanadest b-pooltest ja singlitest koosnev kogumik. Wikipediast leidsin muuseas sellise huvitava info, et Gary Wilson nimetab oma suurima mentorina John Cage'i. Gary käis tal millalgi keskkooli ajal külas ja siis John ütles kuldsed sõnad: "If your performance doesn't irritate people, you aren't doing your job".

teisipäev, 26. oktoober 2010

Isaac Hayes "Truck Turner"

Esitaja: Isaac Hayes
Aasta: 1974
Zhanr: soundtrack/souljazz/funk
Riik: USA
Faili suurus: 64,86MB

Siin siis teine vahepeal vaadatud filmi soundtrack. "Truck Turner" on igatpidi Isaac Hayes'i tour-de-force. Lisaks muusikale on ta ka filmi peaosaline, Truck Turneri nimeline eradetektiiv, ja nii minu kui ka mitmete teiste meelest on ta siin palju vingem neeger kui blaxploitationi ikoon Shaft. Muusika pole muidugi midagi jahmatavalt originaalset, lihtsalt üks väga mõnus terviklik filmimuusikaplaat paljude tipptasemel souljazzi instrumentaalidega ja igasuguste muude ilusate teemadega. Tükk aega murdsin pead millist lugu Youtube'ist näitena valida, aga otsustavaks sai lõpuks antud pala lõpus olev eriti hea kitarrisoolo.


Robert Wyatt "The Animals Film" (EP)

Esitaja: Robert Wyatt
Aasta: 1982
zhanr: soundtrack / experimental
Riik: UK
Faili suurus: 50,36 MB

Ma pole juba mitu kuud siia ühtegi postitust teinud sel lihtsal põhjusel, et ma pole selle aja jooksul peaaegu üldse muusikat kuulanud. Ja nii on seetõttu, et mul on olnud tõsine filmivaatamise maania ja pole olnud aega muusikale süveneda. Ainult mõned üksikud albumid olen tõmmanud ja need kõik on olnud vaadatud filmide soundtrackid. Kõige huvitavam ja üllatavam neist on olnud "The animals film"i oma. Robert Wyatt'i puhul mul meeldivadki kõige rohkem tema 80ndate asjad tegelikult (kogumik "Mid-eighties" on hea näiteks).
Film ise oli selline, noh, ütleme "Earthlings"i eelkäija, ainult et veelgi krõbedam, see-eest vähem pateetilisem. Aga pole minu rida loomade pärast muretseda. Üldse, igasugused tänavatel plakatitega vehkimised, aga ka muud protestiaktsioonid ja sarnased südametunnistusele koputamised on niivõrd nõmedad, et ma juba seepärast ei taha sealt edasi mõelda. Aga oli vaja ikkagi ära näha kuidas näiteks ahvikestele laboris LSD-d pakutakse.