teisipäev, 1. veebruar 2011

"Extreme Metal In Eighties, vol.1: Satanic South America" (Compilation)

Kui mul millegi vastu huvi tekib, siis asun ma asja kallale mingi eriliselt maniakaalse põhjalikkusega. Ma ei saa enne rahu, kui olen praktiliselt kogu kättesaadava materjali läbi tuhninud. Mõned aastad tagasi tekkis mul huvi ekstreemse metali juurte vastu. Kõige vastu, mis selles vallas kaheksakümnendatel aastatel tehti. Seadsin piiriks aasta 1989, sest üheksakümnendail muutus kogu värk juba nii massiliseks, et seda võikski kuulama jääda. Ja alates kaheksakümnendatest, sest väga konkreetselt on juhtumisi nii, et seitsmekümnendail lihtsalt üldse veel ei tehtud ekstreemset metalit. Mida üldse tähendab ekstreemne metal? Laias laastus nimetatakse nii igasugust metalmuusikat alates thrashist. Tähendab siis thrash, death, black, grind ja kõik nende kõrvalharud. Kuna thrash oli juba kaheksakümnendate keskel täiesti etableerunud, siis tegin siin omakorda piirangu ja otsisin ainult deathi või blackiga segunenud thrashi. Kuna sedasorti metal oli kaheksakümnendail veel väga underground, siis 90% kogutud materjalist on demosalvestused ja enamasti äärmiselt lo-fi kvaliteediga. Aga see mulle just meeldibki. Kuigi ma pole oma uurimistööga kaugeltki lõpule jõudnud, on mul juba kogunenud piisavalt palju materjali kõikvõimalike temaatiliste kogumike jaoks. Nagu näiteks see Lõuna-Ameerika teemaline.

Iga inimene, kes mingilgi määral metalmuusikaga kokku puutunud, on ilmselt kuulnud midagi Sepulturast. Näiteks kui ma üheksakümnendate alguses sedasorti asjade vastu rohkem huvi tundma hakkasin, oli täiesti võimatu seda bändi mitte märgata. Samas sealsest üliviljakast skenest ei olnud kellelgi vähimatki aimu. Arvatavasti mõtlesid paljud minuga sarnaselt, et Sepultura on mingi imekombel tsiviliseeritud maailma eksinud kamp metsikuid pärismaalasi. Läks mööda umbes kümme aastat ja ma kuulsin teist Brasiilia karmi metalbändi - Sarcofago. Ja siis veel mõned aastad hiljem avas üks sõber mu silmad kogu sellele hullumeelsusele, mis sel kontinendil juba viimased 25 aastat toimunud on. Vist "Global metal" dokumentaalis räägiti selle huvitavast tekkeloost. Brasiilias toimus nagu mingi laulev revulotsioon. Millalgi kaheksakümnendate alguses lubati riiki esimesed rahvusvaheliselt tuntud hevibändid, mis oli paljudele noortele täiesti ilmutuslik sündmus. Äkitselt olid kõik kohad täis kirglikke hevimehi ja igaüks tegi oma bändi. Mänguoskus ja mõnusalt mahlaka saundi leidmine olid vaid vähestele olulised, peaasi et oleks ainult hästi vihane. Erakordselt dementset metalit leidub ka väljaspool Brasiiliat. Näiteks Kolumbias, Peruus, Uruguais, Tsiilis ja Mehhikos. Dementsuse all mõtlengi seda tohutult kohmakat pillimängu, mis muudab nende niigi põrgulikult vihase muusika peaaegu hirmuäratavalt kaootiliseks ja ettearvamatuks. Huvitav on ka see, et Lõuna-Ameerika ekstreemses metalis justkui ei kujunenud välja selliseid tüüpvõtteid, mille põhjal läänemaailmas tekkisid vanakooli death ja black. Paljud Lõuna-Ameerika bändid on ikkagi pigem väga üle võlli thrash.

Tracklist:
1. MYSTIFIER (Brazil) - The witness (Intro)
2. GUERRILHA (Brazil) - Guerrilha
3. BLASFEMIA (Colombia) - Presagio
4. EXTERMINATOR (Brazil) - Voyage to hell
5. DEATH YELL (Chile) - Confessions after death
6. FLAMMEA (Brazil) - Hell is here
7. REENCARNACION (Colombia) - Armageddon
8. MASACRE (Colombia) - Escoria
9. BESTIAL WAR (Brazil) - Desecration
10. GRAF SPEE (Uruguay) - 6 of the 3 gunas-tama
11. MYSTIFIER - Possession
12. HADEZ (Peru) - Angel exterminator
13. D.T.H. (Chile) - Multitudes I
14. PARABELLUM (Colombia) - Brija maldita
15. DEATH ANGEL'S (Brazil) - Tentaeco
16. SEPULTURA (Brazil) - Antichrist
17. MUTILATOR (Brazil) - Butcher
18. GENOCIDIO (Brazil) - Fall of heaven
19. MORTUORIO (Peru) - Cjmara de torturas
20. VULCANO (Brazil) - Fallen angel
21. SARCOFAGO (Brazil) - Satanas
22. MORTUARY (Mexico) - Sacrilegious
23. TORMENTOR (Mexico) - Damnation descends
24. NECROFAGO (Brazil) - Preachers of doom
25. SEXTRASH (Brazil) - Sextrash experiment 2
26. HOLOCAUSTO (Brazil) - Foreas terroristas
27. TOXODETH (Mexico) - Doom predictions
28. VULCANO - Incubus
29. SEXTRASH - Sadistic screams

4 kommentaari:

Trash ütles ...

Hardcore skene on seal ka alati tugev olnud, tihti küll metaliga seotud.

Jään ootama Soome specialit.

edasi ütles ...

järgmisena tuleb USBM special, aga soome kohta praegu küll kogumikku täis ei saa. seal küll kuulus vanakooli deathi skene ja mõned varajased blacki asjad, aga üldiselt ikka alles 90ndatest minuteada

Borealiscape ütles ...

Huvitav, et Argentina ei ole esindatud

edasi ütles ...

märkasin ise ka seda, a põhjust ei oska öelda miks seal midagi ei leidu.