reede, 12. november 2010

Olev Muska feat. Ingrid Slamer "Old Estonian Waltzes"

Esitaja: Olev Muska
Aasta: 1985
Zhanr: outsider music / experimental / folktronic?
Riik: Austraalia
Faili suurus: 59,86 MB

Ma olin juba vahepeal unustanud, et see plaat ka nagu üks neist mis oleks vaja üles laadida. Ma loodan, et on veel mõni kelleni see pole jõudnud. Vahepeal taustainfot uurides leidsin guugeldades ühe ajakirjas "Muusika" 2007 aastal ilmunud põneva artikli. Sealt siis saingi teada kuidas Austraalias sündinud väliseestlane Olev Muska salvestas kodustes tingimustes eksperimenteerides selle imeliku Eesti rahvalaulu motiividega elektro albumi "Vanad eesti valsid". Ta ise nimetab oma stiili mikromuusikaks ja mõjutused on saadud muidugi Kraftwerkist. Ja siis ta saatis selle plaadi Veljo Tormisele ja sealt edasi sündis mingil moel ansambel Kiri-uu. Ühesõnaga rohkem nalja ei saanud ja asi läks jamaks. Aga eks tasub rõõmustada, et vähemalt see ükski veidrus sai enne ära salvestatud.

kolmapäev, 10. november 2010

Mercedes Hell "Kingdom Together" (EP)

Esitaja: Mercedes Hell
Aasta: 2009
Zhanr: New Wave Of Finnish Heavy Metal
Riik: Soome
Faili suurus: 15,7MB

Fenomen nimega "New Wave of Finnish Heavy Metal" hõlmab päris mitmeid bände ja projekte. Minu teada võttis selle stiilinime esimesena kasutusele Circle ja tundub, et kõik need bändid keerlevad Ektro Recordsi ümber, mis on üks Soome veidra eksperimentaalroki parimaid leibeleid. Selle soomlaste uue laine hevi puhul on kõige mõnusam mingi eriline provintslik ehedus. Ma mõtlen seda, et tihti tundub igasuguste äärealade metal palju põnevam kui see õige, pikkade traditsioonidega rokimetropolidest tulnud kraam. Võibolla seetõttu, et metal on alati kantud teatud trotsi vaimust ja kui see trots on seda veenvam kui ta tekib tühja koha pealt. Noh, tegelikult ma räägin mingist muust hevist, mida tehti 80ndail kõikjal väljaspool Lääne Euroopat ja Põhja Ameerikat, kuid need hiljuti tekkinud Soome bändid (kes on heviteemasse astunud hoopis mingist muust taustast) on suurepäraselt tabanud sellist veidi imelikult kõlava hevi tunnet. Nad nagu ei teaks pärist täpselt millest see muusika peaks koosnema, kuid neil on rohkem tahtejõudu ja energiat kui ükskõik millisel ortodokssel hevibändil. Samuti on meeldiv, et see energia on kuidagi üdini positiivne. Kaugel sellest, et tige ja koletsev metal mulle vastu hakkab, kuid samas on see hoiak liiga tihti täiesti üleliigne tüütu poos. Mercedes Helli lühike EP on minu arust just kõige parem näide sellest positiivse energiaga laetud mässumeelsusest.

esmaspäev, 8. november 2010

EDASI / Mihkel Kleis "Horror Mirror"

Aasta: 2008/2010
Zhanr: dark ambient / black noise / lo-fi
Faili suurus: 48,4 MB

Alguses mõtlesin, et teen eraldi blogi kuhu hakkan enda loomingut üles panema, aga ei viitsi ikka. Seega hakkan edaspidi vahest siia igasuguseid EDASI ja Luarvik Luarviku asju lisama. Minu jaoks on juba ammu jõudnud kätte aeg, kus füüsilised helikandjad on kaotanud muusika levitamise osas igasuguse otstarbe ja on muutunud ainult kollektsioneerimise objektideks.

2008 oli mul Tartus koos Margus Tammega näitus "Horror Mirror". Margusel oli seal ruumiinstallatsioon, millele ta palus mul helitausta teha. Ma siis tegingi ühe umbes veerandtunnise hämara ja salapärase meeleoluga kammerliku orelipala. Aeglase kulgemisega meditatiivne lugu, kus pole kasutatud midagi muud peale Vermona elektrioreli, isegi mingeid efekte pole lisatud. Käesoleva aasta alguses tuli mul mõte seda töödelda. See oli üle mitme aasta esimene kord midagi EDASI nime all stuudios salvestada. Uues versioonis on orelimotiivi peale laotud tonnide viisi distortionit ja see kõik on omakorda uuesti salvestatud ülevõimendatud vokaalimikrofoniga. Nii muutus helipilt nagu orgaanilisemaks. Ja lisatud on veel metallikola plärinat ning black metali stiilis kraaksumist. Üldiselt olen ise mõlemi variandiga igati rahul.

pühapäev, 7. november 2010

Thomas Bangalter "Irreversible"

Esitaja: Thomas Bangalter
Aasta: 2002
Zhanr: dark electro / french house / soundtrack
Riik: Prantsusmaa
Faili suurus: 98,9MB

Juhuslikult täna ühte blogi läbikammides avastasin. Minu jaoks nii põnev leid, et tahtsin kohe siia ka üles panna. "Irreversible"'i filmist on mul sellised mälestused, et seal on üks nii hull stseen, mida ma ei suutnudki lõpuni vaadata ja pidin edasi kerima. See on eriti kõva tase, sest nii pole mul ühegi teise filmiga juhtunud. Tegelikult ma just otsingi kogu aeg ainult igasuguste äärmuslike veristamis- ja vägivallakohtadega filme, aga ju siis oli asi selles, et ma polnud millekski nii tõsiseks ettevalmistunud. Tänu nii tugevatele emotsioonidele kuulub "Irreversible" nüüd kindlasti mu lemmikfilmide tabeli esiritta. Võibolla visuaalse painajalikkuse tõttu ei pannud ma üldse tähele mis muusika seal oli. Tegelikult ma arvasin siiani, et ilmselt seal polnudki mingit erilist muusikat. Ja siis täiesti ootamatult selgus, et sellele filmile on soundtracki teinud Thomas Bangalter, kes pole ju ei keegi muu, kui üks pool Daft Punkist! Soundtrack on muidugi ootuspäraselt väga hea.

neljapäev, 4. november 2010

Coldness "Poisoned Gift"

Esitaja: Coldness
Aasta: 2004
Zhanr: Raw Black Metal
Riik: Portugal
Faili suurus: 61,09MB

Tundub, et vahelduseks peaks veidi metalit jälle tutvustama. Coldness on Portugali ühemehebänd, mis teeb kõrvukriipivat raw black metalit, kus tundub olevat ka thrashi ja hardcore punki mõjutusi. Kohati muutub plärisevate trummide, kitarri ja eriti just kriiskava vokaali kõrgsagedus siin peaaegu talumatuks. Üleüldise toore kõlapildi tõttu on seda keeruline kindlaks teha, aga mulle tundub, et basskitarri pole üldse kasutatud. Raske öelda miks see bänd mulle kohe algusest peale meeldima hakkas. Vahest ongi nii, et selliseid asju on võimatu kirjeldada. Siin pole tegelikult midagi eksperimentaalset, ometi on Coldnessi valemis mingi väike erinevus, mis tõstab teda tavalise black thrashi seast esile. Ainsana viriseks võibolla plaadipildi üle. Jätab vale mulje minu arust. Mõnel nutuselt depressiivsel/suitsiidsel bläkibändil võiks taoline ümbris olla, aga Coldness on hoopis teine teema. Üle keskmise skisofreeniline küll, aga üldse mitte sentimentaalne.